Kaj je CBCT?

Preiskavo, pri kateri opravimo tridimenzionalno rentgensko slikanje, imenujemo računalniška tomografija s stožčastim snopom (CBCT). V primerjavi s klasično računalniško tomografijo (CT) je pri CBCT izpostavljenega bistveno manj tkiva. CT je v medicini in v dentalni medicini predvsem v oralni in maksilofacialni kirurgiji že dobri dve desetletji uveljavljena metoda za načrtovanje različnih kirurških posegov. Z razvojem tehnologije in z uporabo stožčastega snopa pa je mogoč prikaz segmenta oz. predela v velikosti 4–5 cm, kar je enako velikosti intraoralnega rentgenskega posnetka. Tako je CBCT postala uporabna diagnostična metoda v endodontiji. CBCT ni panaceja,  saj uporablja ionizirajoče sevanje. Preiskavo načrtujemo le takrat, kadar lokalni rentgenski posnetek glede na klinično sliko vsebuje premalo informacij in lahko le z dodatnimi informacijami postavimo diagnozo. Tako se lahko izognemo nepotrebnim posegom in pacientom predlagamo najboljše zdravljenje.

Ali potrebujem za endodontsko zdravljenje tudi tridimenzionalno rentgensko slikanje (CBCT)?

Običajno CBCT za endodontsko zdravljenje ne potrebujete. Če pa bomo ocenili, da bi z dodatnim tridimenzionalnim prikazom segmenta lahko razjasnili določene klinične situacije,  ugotovili kompleksno morfologijo koreninskih kanalov in prepoznali predhodne zaplete endodontskega zdravljenja, vas bomo sami napotili na ustrezno preiskavo. Za endodontsko zdravljenje naj CBCT zajame le posamezen segment velikosti 4–5 cm, ki mora imeti zelo dobro ločljivost. Odmerek sevanja, ki ga ob tem prejmete, je enak kot pri ortopantomogramskem slikanju. Pacienti pogosto pridejo na prvi pregled s CBCT, ki zajema obe čeljusti. Taka preiskava je za endodontsko zdravljenje popolnoma neustrezna in nepotrebna, ker je prejeti odmerek sevanja zelo velik in enak osmim segmentom. Poleg tega je ločljivost take slike premajhna in nima diagnostičnega učinka.

Ali opravite rentgensko slikanje tudi pri vas?

V naši ordinaciji opravimo tudi rentgensko slikanje med zdravljenjem in po končanem endodontskem zdravljenju zoba. Priporočljivo pa je, da na prvi pregled svežo lokalno rentgensko sliko prinesete že s seboj.

V kakšni obliki je lahko rentgenska slika?

Rentgenska slika je lahko v fizični ali elektronski obliki. V elektronski obliki je slika lahko na zgoščenki ali usb-pomnilniku, vendar mora biti datoteka podprta s programom za branje. Oblike rentgenskih slik v formatih pdf, jpg ali tiff, ki ne omogočajo podrobnega ogleda, so neprimerne. V takih primerih je treba zob dodatno rentgensko slikati.

Kakšno rentgensko sliko potrebujem, če sem napoten zaradi endodontskega zdravljenja?

Za endodontsko zdravljenje potrebujete svežo lokalno rentgensko sliko zoba, zaradi katerega prihajate v našo ordinacijo. To je rentgenska slika, ki jo naredite po zadnjem posegu vašega zobozdravnika na zobu, zaradi katerega ste napoteni. Če prihajate zaradi ponovnega endodontskega zdravljenja, pa lokalna rentgenska slika ne sme biti starejša od dveh let.

error: Content is protected !!